Annons 487458

Se alla 8 bilder


Fastighet: Lammet 16
Byggår: 1898
Ägare: AB Familjebostäder
Promenera i kvarteret
Finnes

Hyresrätt
4 rum, 106 kvm, 10000 kr/mån
Badkar, Kabel-TV, Öppen spis/kakelugn

Gamla Brogatan 23d, 2:a vån
111 Norrmalm/Gamla stan [Karta]

- Vi har ett byte på gång -

Unik fyra om 106 kvadrat, högst upp i fastigheten, i K-märkt hus i ett av få kvarter som bevarades när Gamla Klara revs. Årtalet på Björns bytare stämmer inte - huset är från 1700-talet (grunden är till och med från 1600-talet, men kvarteret eldhärjades 1750). Hela kvarteret och dess innergårdar är blåklassificerade. Blått är den högsta klassen - synnerligen kulturhistorisk värdefull bebyggelse som motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Det finns mycket dokumenterat och skrivet om gatan och kvarteret, för den som vill förkovra sig.

Tyst och lugnt, trots det centrala läget, då Gamla Brogatan är en gågata. Dessutom hyrs majoriteten av lägenheterna i kvarteret av företag. Endast tre grannar i huset. Attraktiv hyra som aldrig kommer att chockhöjas tack vare husets status som kulturminne. Bra värd (Familjebostäder) som tar hand om ute- och innemiljön väl. Generöst underhållsprogram - många tillval.

Lägenheten är genomgående och mycket ljus - hela 13 (!) stora fönster med nischer. Tack vare det höga läget kommer direkt solljus in i lägenheten från båda hållen under dagen. Utsikt mot Gamla Brogatan åt ena hållet och den stora gröna gården åt andra hållet. Högt till tak (minst 3 meter), nya ytskikt (bland annat med tapeter från Svenskt tenn och Stig Lindberg). Vackra takrosetter, spegeldörrar och bröstpaneler. Originaldetaljer bevarade så som vedlår i hallen och platsbyggt hörnskåp. Tre kakelugnar. Fina trägolv i samtliga rum, förutom utanför badrummet där det är röd marmor.

DISPONERING:
Hall: Liten hall med pardörrar ut mot trapphuset. Fönster mot Gamla Brogatan. Platsbyggd vedlår - mycket bra till förvaring. Takrosett.
Rum 1: Rum med walk in closet. Tapet från Stig Lindberg. Det här rummet använder vi idag som "salong". Kakelugn. Takrosett.
Badrum: Nyrenoverat helkaklat badrum med schackrutig klinkers, badkar, kommod och tvättmaskin. Dubbla fönster.
Passage: Underbar korridor/hall/passage med tre fasta garderober. Ljusinsläpp från två håll. Tapeter från Svenskt tenn.
Kök: Underbart stort kök med plats för många! Ny spis och diskmaskin. Ljusinsläpp från två håll. Vackra pardörrar, bröstpanel och takrosett. Crémefärgad frys och kyl från Smeg. Vita väggar.
Rum 2: Vardagsrum med kakelugn, takrosett och bröstpanel. Vita väggar.
Rum 3: Används idag som sovrum. Vackra pardörrar, takrosett, bröstpanel och kakelugn. Ljusgrå väggar.
Rum 4: Används idag som sovrum. Bröstpanel. Gullig blommig tapet.
Till lägenheten hör ett vindsförråd som nås en trappa upp.

Omtalad grön gård med kastanjeträd, rosor, syrener och lekplats. Flera sittgrupper. Grillmöjliheter. Då vi är få som bor här är man oftast ensam om att nyttja gården. Sol hela dagen. Gården nås direkt från trapphuset. I kvarteret finns flera andra, mindre gårdar som finns att tillgå. En av dem har ett fruktbärande äppelträd. Toppentvättstuga med tre stora maskiner, torktumlare, två torkskåp och mangel. Grovsoprum finns. Många mysiga kaféer och butiker på gatan och i närheten, som Vetekatten, Haymarket och Hötorgshallen.


Sökes

Hyresrätt
Minst 4 rum, minst 90 kvm, högst 15000 kr/mån

Max sökdjup: Rektangelbyten

Områden
104 Universitetet/Ekhagen
111 Norrmalm/Gamla stan
112 Kungsholmen/Essingeöarna
113 Vasastan
114 Östermalm
115 Östermalm/Gärdet/Djurgården
116 Östra Södermalm
117 Västra Södermalm/Liljeholmen/Gröndal
118 Centrala Södermalm
122 Enskede/Stureby/Gubbängen